Meer bejaarde weggebruikers moeten digitale opfriscursus doen

Samenvatting:

De digitale opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland is in anderhalf jaar tijd ruim 400.000 keer afgenomen. De organisatie gaat het initiatief de komende tijd meer onder de aandacht van ouderen brengen.

Veilig Verkeer Nederland introduceerde ruim een jaar geleden de digitale opfriscursus waar weggebruikers hun eigen kennis over het verkeer kunnen testen. De test is sinds de lancering meer dan 400.000 keer afgenomen.

“De test blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien”, stelt woordvoerder Rob Stomphorst. “Veel kennis die is opgedaan om het rijexamen te halen, raak je als weggebruiker in de loop van de tijd weer kwijt. Bovendien worden verkeersregels en borden nogal eens aangepast.”

Wie er middels de digitale test achter komt de verkeersregels niet goed genoeg meer te beheersen, kan een fysieke vaardigheidscursus doen van Veilig Verkeer Nederland of een aantal bijspijkerlessen volgen. Deze worden aangeboden in alle provincies. Vele honderden mensen hebben hier de afgelopen maanden gebruik van gemaakt.

Vaardigheidscursus

De digitale opfriscursus wordt omarmd door het Verbond van Verzekeraars, dat onlangs al een dringend verzoek deed aan de politiek om de verkeersveiligheid één van de prioriteiten van het volgende kabinet te maken. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten als ouderen gebruik maken van een extra vaardigheidscursus.

Ook ouderenbond ANBO steunt de test en gaat het initiatief de komende tijd actiever onder de aandacht van haar doelgroep brengen. “Veel ouderen kunnen nog prima rijden”, stelt woordvoerder Renée de Vries. “Maar het is voor veel mensen goed om hun kennis op te frissen. Vaak is een digitale test of een paar extra praktijklessen al voldoende om de puntjes op de i te zetten.”

Vergrijzing

De Europese Unie maakte vrijdag bekend dat Nederland is gezakt in de lijst met verkeersveilige landen. In 2015 steeg het aantal verkeersslachtoffers met 11 procent.

De relatief gevaarlijkste weggebruikers zijn jonge twintigers en tachtigplussers. Vooral die laatste groep wordt de komende jaren door de vergrijzing van de samenleving alleen maar groter. De helft van alle Nederlanders boven de 75  jaar is nog in het bezit van een geldig rijbewijs.

Fysieke beperkingen

De ANBO beklemtoont dat de vaardigheid van oudere weggebruikers niet op een bepaalde leeftijd vast te pinnen is. Senioren moeten zelf bepalen of zij tegen nieuwe fysieke beperkingen aanlopen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. In dat geval wordt het aanbevolen een zorgverlener zoals een arts om advies te vragen.

“Het is altijd lastig voor oudere mensen om te erkennen dat een deel van hun zelfstandigheid wordt beperkt”, erkent De Vries. “Maar verminderd zicht, slechter gehoor of het gebruik van nieuwe medicijnen kunnen op de weg serieuze risicofactoren zijn. Het is heel goed om vragen daarover te delen met een objectieve externe partij.”

Heeft u een account? Vergeet dan niet om in te loggen Inloggen

Website by Webroots

Website by Webroots

hey