Persbericht: Nieuwe berekening smartengeld in de maak

Samenvatting:

De huidige raming van smartengeld doet geen recht aan het leed van slachtoffers. Het systeem is ondoorzichtig en de bedragen zijn laag in vergelijking met omringende landen. Een nieuwe methode voor de berekening van smartengeld is in de maak. De Letselschade Raad werkt daarbij samen met de vereniging van letselschadeadvocaten ASP en het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV).

Professor Siewert Lindenbergh van de Erasmus Universiteit pleitte gisteravond in het programma Nieuwsuur voor hogere bedragen smartengeld in Nederland. De aanleiding was de verschijning van het nieuwe ANWB Smartengeldboek. Rechters raadplegen deze verzameling van rechterlijke uitspraken om de hoogte van smartengeld te bepalen in lopende zaken.

Geen sluitpost

De Letselschade Raad (DLR) zet zich in voor een transparante berekening van smartengeld. Het smartengeld is al vele jaren niet verhoogd en gedegen criteria om de hoogte ervan vast te stellen ontbreken. Vaak dient smartengeld als een sluitpost ter afronding van het bedrag aan materiële schade. Een onderbouwing van het bedrag aan smartengeld ontbreekt meestal. Dit alles doet geen recht aan de pijn, het verdriet en de verminderde levensvreugde van slachtoffers.

Een werkgroep van DLR, ASP en PIV werkt aan een nieuwe methode, waarbij de hoogte van het smartengeld afhangt van enerzijds de aard en ernst van het letsel en anderzijds persoonlijke factoren. De methode is al tijdens vier expertmeetings besproken met vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, advocatuur, verzekeraars, wetenschap en overige betrokkenen bij de letselschadepraktijk. Een vijfde expertmeeting vindt plaats op 19 juni 2014.

Naar verwachting leiden de activiteiten nog dit jaar tot een definitief voorstel voor een nieuwe Letselschade Richtlijn.

Heeft u een account? Vergeet dan niet om in te loggen Inloggen

Website by Webroots

Website by Webroots

hey