Verzekeraars: ‘Tarieven buitengerechtelijke kosten letselschade moeten niet automatisch stijgen’
‘Verzekeraars, letselschade-experts en belangenbehartigers zijn het nog niet eens over een nieuw convenant over de zogenaamde PIV-staffel. Hiermee wordt de hoogte vastgesteld van de buitengerechtelijke kosten in letselschadedossiers. De overeenkomst die inging in 2016 wordt daarom, net als vorig jaar, met een jaar verlengd. Volgens bestuurder Marco Speelmans van het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) zijn alle partijen efficiënter gaan werken en ligt een automatische tariefverhoging daarom niet voor de hand.’
Verzekeraars: ‘Tarieven buitengerechtelijke kosten letselschade moeten niet automatisch stijgen’
Verzekeraars, letselschade-experts en belangenbehartigers zijn het nog niet eens over een nieuw convenant over de zogenaamde PIV-staffel. Hiermee wordt de hoogte vastgesteld van de buitengerechtelijke kosten in letselschadedossiers. De overeenkomst die inging in 2016 wordt daarom, net als vorig jaar, met een jaar verlengd. Volgens bestuurder Marco Speelmans van het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) zijn alle partijen efficiënter gaan werken en ligt een automatische tariefverhoging daarom niet voor de hand.
De PIV-staffel stamt van eind 2015 en gold voor de periode 2016-2018. Vorig jaar werd dat convenant tussen verzekeraars en belangenbehartigers in letselschadezaken met een jaar verlengd tot eind 2019.
De nieuwe einddatum schuift nu op naar 31 december 2020. Interim-directeur van het PIV Marco Speelmans zegt dat de overlegpartijen meer tijd nodig hebben om tot een nieuwe overeenkomst te komen. “Het is te kort dag om dat nog voor elkaar te krijgen. Voor de efficiency hebben we besloten de staffel met een jaar te verlengen.”
Update
Het convenant is wel aan de update toe, vindt Speelmans. “Ik wil niet op de gesprekken vooruitlopen, maar het moet niet een automatisme worden dat tarieven omhoog gaan. Zaken lopen veel efficiënter nu.”
Lees ook
Letseladvocaten vragen om verbod op PIV-regeling
Nullijn
Juist over het bevriezen van die tarieven uitte letselschade-advocaat Edwin Bosch kritiek op LinkedIn. “Dus voor mijn begrip: alles is de afgelopen jaren duurder geworden, waaronder ook de premie voor de WA-verzekering. Die ging het afgelopen jaar gemiddeld 11,4% omhoog, maar het tarief van de volgens verzekeraars redelijke PIV-staffel blijft voor het vierde opvolgende jaar op de nullijn.”
Digitale tijdperk
Volgens Speelmans is dat te rechtvaardigen omdat het aantal handelingen ook minder is geworden. “Iedereen werkt efficiënter. Wij, maar ook de belangenbehartigers als het goed is. Jaren geleden werkten we in het papieren tijdperk, nu zijn we in het digitale tijdperk. Het automatisme van hogere tarieven moet eraf. Daarover gaan we netjes praten met de belangenbehartigers.”
Lees ook
Letselschadecongres: ‘Hoge Raad heeft veel ontzag voor het Verbond’
Gezamenlijk belang
Speelmans is ervan overtuigd dat er komend jaar wel overeenstemming komt over een nieuw convenant. “We hebben een gezamenlijk belang. Slachtoffers zijn niet gebaat bij discussies over buitengerechtelijke kosten. De bedoelingen zijn goed, het was nu alleen te kort dag. Dan krijg je de verkeerde druk.”
De branchevereniging van letselschade-experts (NLE) was niet bereikbaar voor een reactie. Die partij onderhandelt met het PIV over een nieuwe overeenkomst.