Slachtoffers salmonella eisen schadevergoeding

Samenvatting:

Slachtoffers van de salmonellabesmetting willen een schadevergoeding van visfabrikant Foppen uit Harderwijk. Tot nu toe hebben zich 18 mensen gemeld, aldus letselschade-advocaat Yme Drost donderdag 18 oktober 2012 in het Radio 1 Journaal.

Bericht op www.nu.nl op 17 oktober 2012:

Slachtoffers salmonella eisen geld van Foppen

 RIJSWIJK – Slachtoffers van de salmonellabesmetting willen een schadevergoeding van visfabrikant Foppen uit Harderwijk.

Tot nu toe hebben zich 18 mensen gemeld, aldus letselschade-advocaat Yme Drost donderdag in het Radio 1 Journaal.

De slachtoffers hebben allemaal enige tijd in het ziekenhuis gelegen. Ze willen smartengeld en eisen van de firma een vergoeding voor inkomstenverlies en de gemaakte ziektekosten. Volgens Drost gaat het per persoon om een paar honderd tot een paar duizend euro.

 .

Dinsdag meldde Foppen dat verontreiniging op een van de productielijnen in Griekenland de oorzaak is van de salmonellabesmetting van de gerookte zalmproducten.

Twee mensen zijn overleden en zeker 550 anderen werden ziek door het eten van besmette zalm. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er mogelijk een derde slachtoffer overleden.

Artikel in Algemeen Dagblad van 16 oktober 2012:

Zalmleverancier kan zich opmaken voor schadeclaims

auteur: redactie economie nd.nl/economie

Vishandel Foppen kan zich opmaken voor mogelijk honderden schadeclaims van consumenten die door het eten van gerookte zalm een salmonellabesmetting hebben opgelopen. "Het is maar te hopen dat Foppen een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft en dat de protocollen op het gebied van voedselveiligheid waterdicht zijn", zegt directeur IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova, adviesbureau voor de voedingsmiddelenindustrie. De besmette zalm die via Foppen in de supermarkten is beland, heeft twee dodelijke slachtoffers geëist. Er zijn 550 ernstig zieke patiënten bekend, zeker 200 mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Op internetfora zijn al discussies over mogelijke genoegdoening ontbrand onder mensen die ziek zijn geworden van de zalm. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat volgens Velzeboer geen misverstand bestaan over de aansprakelijkheid. Die ligt bij Foppen. De vraag is of het bedrijf alle voorschriften en protocollen op het gebied van voedselveiligheid goed heeft nageleefd en of het bedrijf iets kan worden verweten. Voor Yme Drost, directeur van Drost Letselschade waar zich inmiddels vier slachtoffers van de salmonella-zalm hebben gemeld, is het een duidelijke zaak: "Visfabrikant Foppen heeft onrechtmatig gehandeld door besmet voedsel in de voedselketen te brengen en is dus aansprakelijk voor de schade." Dat het waarschijnlijk mis is gegaan bij het verwerkende bedrijf in Griekenland, doet volgens Drost niet ter zake. Hij acht de kans groot dat Foppen kiest voor een snelle afwikkeling via de verzekeraar. "Ik kan me voorstellen dat het bedrijf de schade zo beperkt mogelijk wil houden. Allerlei ingewikkelde juridische procedures wegen niet op tegen een snelle afwikkeling. In de meeste gevallen zal het gaan om compensatie van ongemak door ziekte en zijn er geen grote bedragen mee gemoeid." Dat neemt niet weg dat goed moet worden uitgezocht waar het precies mis is gegaan met de zalm, zegt Drost. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet het verband met de salmonellabacterie type Thompson zijn aangetoond. Dat is volgens Velzeboer lastig als er geen sprake is van ziekenhuisopname of ander medisch onderzoek. "Vrijwel niemand die een paar dagen zware diarree heeft, laat zijn ontlasting onderzoeken. Dat is namelijk het enige waterdichte bewijs voor de aanwezigheid van de salmonellabacterie." De besmette zalm van Foppen is ook in het buitenland verkocht, onder meer in de VS. Voor de hand ligt dat ook daar claims voorbereid worden.

Heeft u een account? Vergeet dan niet om in te loggen Inloggen

Website by Webroots

Website by Webroots

hey